Kabashitor is sponsored by:~

Thursday, November 10, 2011

Well... Gini la keadaan keta sa tym eksiden ari tu... try teno dia punya kerusi pun patah... not bad at all la... cermin pun nda pecah,... tapi ati sa pecah... wakakaka.... Macam ada taman2 pula dalam hati kalau gitu... hehe...

See... sa punya keta sudah benti di trafik lite ba... siap uda tarik hand brek... itu gear pun sudah free... camana tu lap chong tu nda nampak sa... huhu...

Ni pula keta si lap chong... teruk kan... radiator pecah... itu bumper semua pun teruk... adei... sa mau bagitau kamu satu kali lagi... jangan terlibat dalam kemalangan... huhu...

Sudah la eksiden... kena saman lagi... Hmmm... Memang nda best!!

Sini sa mau ceta proses camana kalau kamu terlibat dalam kemalangan... Emm... Mula2, polis akan suruh kamu wat report di balai... Lepas buat report, kalau siang tidak apa... tapi kalau malam, dia suruh kamu datang besok untuk ambil salinan report... So, salinan report kena bayar RM 2... Lepas tu, polis tu akan suruh tunggu 2 minggu untuk keputusan keluar... Kalau kamu ada lesen 'P' lagi panjang cerita... mungkin kes mahkamah... Dalam masa dua minggu tu, kamu pi urus insuran kereta... maksud saya,.. Ambil salinan insuran di bank... Ambil perjanjian jual beli kereta... ambil salinan insuran kereta yang langgar kamu tu... sama laporan polis orang yang langgar... Fotostat ic sama lesen semuanya buat dalam 2 salinan... Ops... Geran kereta jangan lupa... depan belakang kena copy...

Lepas dua minggu, kamu akan ambil keputusan laporan siasatan dari pihak polis baru kamu boleh hantar pi bengkel... Tapi, sebenarnya, keputusan laporan tu tidak sampai 5 minit polis tu sudah buat... dia akan sain sendiri... saya pun tidak tau kenapa mesti tunggu 2 minggu... Sepatutnya dia sertakan gambar dan lakaran tempat kemalangan tapi polis tu tidak mau bagi kalau tiada kes kematian... hmm...

Ok... Pastikan dalam 2 minggu tu kamu sudah ada bengkel untuk repair la... Tapi saya suggest kamu jangan pi bengkel Setia Maju di menggatal tu... Dia minta kamu satu ribu lagi tu... adeii... pening kepala... Bagus pi Yik Sin Auto di Kolombong... belum approve insuran, keta sudah siap tu... 

Lepas kamu hantar keta di wokshop... biar dia urus... nanti dia akan call kalau sudah siap... dalam kes saya ni... 1 minggu siap sudah tapi kena tahan sampai 2 minggu sebab tunggu surat dari insuran....

Lepas keta siap... check semula apa yang dia buat... dalam masa dia buat pun rajin2 la kamu pi teno2 keta... mana tau dia pakai second hanp punya alat ganti... huhu... kalau boleh, curah air di pintu2 yang kena ganti... mana tau ada leaking.... 

Begitulah situasi dia tu... So, Dont try this by urself.... Satu kali lagi... JANGAN TERLIBAT DALAM KEMALANGAN.... huhu

No comments: