Kabashitor is sponsored by:~

Thursday, November 10, 2011

Well... Gini la keadaan keta sa tym eksiden ari tu... try teno dia punya kerusi pun patah... not bad at all la... cermin pun nda pecah,... tapi ati sa pecah... wakakaka.... Macam ada taman2 pula dalam hati kalau gitu... hehe...

See... sa punya keta sudah benti di trafik lite ba... siap uda tarik hand brek... itu gear pun sudah free... camana tu lap chong tu nda nampak sa... huhu...

Ni pula keta si lap chong... teruk kan... radiator pecah... itu bumper semua pun teruk... adei... sa mau bagitau kamu satu kali lagi... jangan terlibat dalam kemalangan... huhu...

Sudah la eksiden... kena saman lagi... Hmmm... Memang nda best!!

Sini sa mau ceta proses camana kalau kamu terlibat dalam kemalangan... Emm... Mula2, polis akan suruh kamu wat report di balai... Lepas buat report, kalau siang tidak apa... tapi kalau malam, dia suruh kamu datang besok untuk ambil salinan report... So, salinan report kena bayar RM 2... Lepas tu, polis tu akan suruh tunggu 2 minggu untuk keputusan keluar... Kalau kamu ada lesen 'P' lagi panjang cerita... mungkin kes mahkamah... Dalam masa dua minggu tu, kamu pi urus insuran kereta... maksud saya,.. Ambil salinan insuran di bank... Ambil perjanjian jual beli kereta... ambil salinan insuran kereta yang langgar kamu tu... sama laporan polis orang yang langgar... Fotostat ic sama lesen semuanya buat dalam 2 salinan... Ops... Geran kereta jangan lupa... depan belakang kena copy...

Lepas dua minggu, kamu akan ambil keputusan laporan siasatan dari pihak polis baru kamu boleh hantar pi bengkel... Tapi, sebenarnya, keputusan laporan tu tidak sampai 5 minit polis tu sudah buat... dia akan sain sendiri... saya pun tidak tau kenapa mesti tunggu 2 minggu... Sepatutnya dia sertakan gambar dan lakaran tempat kemalangan tapi polis tu tidak mau bagi kalau tiada kes kematian... hmm...

Ok... Pastikan dalam 2 minggu tu kamu sudah ada bengkel untuk repair la... Tapi saya suggest kamu jangan pi bengkel Setia Maju di menggatal tu... Dia minta kamu satu ribu lagi tu... adeii... pening kepala... Bagus pi Yik Sin Auto di Kolombong... belum approve insuran, keta sudah siap tu... 

Lepas kamu hantar keta di wokshop... biar dia urus... nanti dia akan call kalau sudah siap... dalam kes saya ni... 1 minggu siap sudah tapi kena tahan sampai 2 minggu sebab tunggu surat dari insuran....

Lepas keta siap... check semula apa yang dia buat... dalam masa dia buat pun rajin2 la kamu pi teno2 keta... mana tau dia pakai second hanp punya alat ganti... huhu... kalau boleh, curah air di pintu2 yang kena ganti... mana tau ada leaking.... 

Begitulah situasi dia tu... So, Dont try this by urself.... Satu kali lagi... JANGAN TERLIBAT DALAM KEMALANGAN.... huhu

Monday, September 12, 2011

Huh... Susah mau cakap... Last saturday, me and my wife pigi la kunun attend birthday party kawan dia si Majorie... Emm... Tym makan2 tu... saya celupar sikit cerita pasal eksiden ba... so, apa lagi... sa pun nda sempat minta maaf... Masa balik dari jamuan tu... Masa di Jalan Lintas... Lebih kurang jam 12:30 tgh malam, tym bergumbira bergumbira di trafik light masuk pi Kelombong, tiba tiba, "Streeeeetttt.... Pom!!!!" Ada satu kenari silver langgar belakang kereta kami... Kereta kancil kesayangan kami tu terseret lebih kurang 5 meter ke depan... Panic panic panic... tapi sa nda... saya sempat teno bini saya punya pergerakan ke depan dan ke belakang dan ke depan semula dan kemudian dia teriak... "Arrrghhhhhhh"... Saya pula... "Kenapa dia ni?" "Owh rupanya eksiden"... Ciss... lambat pikap... then, sa kuar dari kereta... Sa marah marah tu cina,... nama dia Chong... Lap Chong betul... Haha... tapi sa nda mau cerita banyak hari ni... Nanti sa uplod gambar... Yang penting, Lesson number 1: Jangan celupar.... Hmm... Nasib bek sa masih ingat Tuhan... Kasi ampun saja la... Bersyukur juga sebab sa masih hidup... Ada kali hikmah disebalik kemalangan ni... Harap2 dapat bumper baru... cewah... haha

Tuesday, August 23, 2011

EPISOD 4: TIKUS JAHANAM!!!


OMG!! Rat is everywhere.... Ingatkan di rumah saja... Pi kebun pun sama juga... Lumrah alam... kita tidak lari daripada berjumpa dengan manusia yang jahat, baik, dengki, pemalas, rajin, suka bodek bos,... Tapi ngan saya... OMG... Oh My God!!! Oh My Ghost!! Apocot!!! Di mana mana saja mesti jumpa tikus... Ini memang tidak boleh dimaafkan... Ciss... Ini masa me and my family sebelah mentua saya pi kebun dorang di Bt. 40... Time lunch,.. tiba2 ni sekumpulan tikus muncul dengan tiba2... This is enough!! I can't stand it anymore... Cilakak ko tikus...

Inilah adengan tembak menembak antara mentua dengan tikus... Jangan kamu percaya tu bakakuk... tu cuma sinapang mainan. dipinjam dari ketua kampung... Aisey... Tuuna tikus tu... di celah-celah atap... adei... kin panas ni tikus... Nda pa ko... hahaha....


Nampak? tuuna di sisip-sisip... hehe


Akhirnya dapat juga satu tikus dengan gaya memijak... Fuyooh... Ganas oo... Ni si Uthy... Dia pakai penyepak pun boleh tangkap tikus... nanti sa lantik dia jadi Mouse Hunter di Kalansanan... hahaha....
Dan berakhirlah kisah hidup si tikus yang pengacau... Bukan salah saya... Saya reporter aje... hehehe...

Thursday, August 11, 2011

Today is another strange day... Gosh... early morning and i put the body lotion in my hair... I tot it was a pomade... haha.... I don't blame anyone but i'm pretty sure that i might be in middle of something... Cannot focus a thing to do and just grab the gel and pun in my hair... haha....

Another thing is... During breakfast time,... i used my 'chop stick' up side down.... Owh man!! What happen to me... My wife said, maybe i can win a lottery ticket today... Just gimmie a rough number... hehe

Wednesday, June 08, 2011

The Most Valuable 1 Year Anniversary of my Wedding Day Present from God!~

Hmm... Forget about mice, rats, mouse or etc!!... This is the most happier moment that i can't stand too long to be so silent to telling anybody bout this... hehe...

Ceritanya,... 21 Mei lepas, Wife saya suruh saya pegi tapau makanan untuk sarapan pagi di Kingfisher... So,.. Saya pun tanpa pikir panjang, pegi jak la... lagipun sudah jam 10 pagi... lapar sudah... hehe... Emm... Sebenarnya, saya memang betul2 lupa sudah bila kami Anniversary,.. yang saya tau,.. Kon lau mein, tauhu, ngan nasik ayam...

Saya lama jugak la tapau kon lau mien... Tauhu tu pun hampir saya tidak dapat makan... So, bini saya ni pun sms sms sms sms... tanya,... "dimana sudah" sekejap lagi bunyi lagi mesej,... "Mana?",... tidak sampai 5 minit... "Lambat lagi?"... Adei... macam naik angin juga la sebab kena tanya2... Apa lagi, saya pun kena cepat2 balik juga la... 

Sampai jak di pintu rumah, nampak sudah senyuman dari hujung telinga sampai hujung telinga ... Ntah apa yang dia senggih2... Belum sempat saya buka mulut... Dia cakap dulu... "Saya ada hadiah Anniversary"... Owh... "Saya tidak beli apa pa hadiah. sorry..." Saya cakap... Haha... Langsung tidak romantik... Hehe... 

Lepas tu, dia tarik saya masuk terus ke dapur... Dia bagi teno saya satu gelas penuh air... Lepas tu dia cakap,.. "Tengok la.."... "Apa?" "Tuuuu".... "Apa"... "Isk, sayang ni nda nampak ka?"... "Saya pregnant" dia cakap... Terus saya blur... Tidak sangka saya akan jadi bapa lepas setahun perkahwinan... Wah.... I feel so happy.... Thanks God!!.... 

Hehee... So,.. Kawan kawan... mau teno apa yang dia kasi teno sampai saya pun blur? huhu


2 Kali check!!! Kompom!!...

Terus saya ingat, sebelum ni saya pernah mengidam makan Nasi Goreng Ayam masak Belacan (PEDASS)!!... Untuk pengetahuan semua, saya tidak pernah suka makan cili... Wow! Amazing,.... tiba tiba mau makan Hot and Spicy!! Hahaha

Begitu la tu konon kalau mengidam... Haha... Nda pa la... Saya tulung bini sa makan... Biar saya tambah bulat... hahahahaha


Tuesday, April 26, 2011

EPISOD 3 :PEMBALASAN DARI SI TIKUS

Saya memang betul betul tidak sangka tikus yang kulepaskan tu masih ada kawan... Ciss... Ini memang tidak boleh jadi... Lepas tangkap, datang lagi satu... lepas tangkap satu lagi, ada lagi tikus lain.... Yang lagi pelik, makin lama, makin kejam tikus2 tu... Teno la sendiri angkara si tikus yang jahat ni... Nasib la saya ni bukan kejam sampai mau bunuh tikus... Saya sudah dapat tikus ke tiga, dan masih lagi berada dalam perangkap, saya bercadang mau membiarkan tikus tu dalam perangkap lebih lama lagi sampai umpan (Capati) tu habis... Kesian juga tikus tu sebab ekor dia luka disebabkan tersepit oleh pintu perangkap... Sorry la ya tikus... tapi perbuatan ko ni jauh lebih menyakitkan hati... huh!!!


 Teno la koleksi Hard Liquor saya... hilang terus label Campari saya... huhu... Macam dia tau tau saja yang botol2 ni koleksi kegemaran saya... huh... memang tidak boleh dimaafkan... kalau ikutkan hati, memang sa mau bunuh terus jak tikus tikus tu... huhu...

Begini lah keadaan botol ni semasa saya jumpai jatuh di bawah rak tv... memang bikin panas... tapi ada lagi satu perbuatan tikus tu yang betul betul saya geram..... Mau nangis pun ada... ciss... apa la perasaan kamu kalau dia buat begini sama kamu... memang patut go to hell sudah kan... AWAS KO TIKUS!!! 


Mouse ku yang jadi mangsa si Mouse yang sebenar.... Baru beli, tapi padan muka juga la ngan tikus yang baru kena tangkap tu... ekor dia pun mau tecabut uda kana kepit ngan pintu kasip... wakakaka... 

Monday, April 18, 2011

EPISOD 2: SECOND CHANCE...

Ini mangsa kedua saya... dia masuk sendiri dalam perangkap ni 14hb yang lepas... Tapi saya terpaksa kurung dia 2 hari dalam perangkap @ kasip ni sebab kerja kan... Yang ari enam baru2 ni baru saya buat keputusan apa saya mau buat sama tikus ni... 

Sekarang kan musim perayaan Paskah... Dalam bulan Paskah juga dikatakan bulan pembebasan... Dimana menjadi kebiasaan pada zaman dahulu kala, orang dari golongan hamba abdi akan dibebaskan oleh orang golongan bangsawan... Terdapat juga penjenayah yang dibebaskan pada hari hari Paskah bagi mengampuni kesalahan yang dia lakukan terhadap masyarakat...

Seperti juga pada zaman Yesus Kristus disalibkan, Julius Caesar membebaskan Yesus Barnabas, seorang penjenayah daripada hukuman salib... So,.. memandangkan ini bulan paskah... Saya mengambil keputusan untuk membebaskan si tikus yang kecil yang selalu pi mencuri makanan kami ni ke dalam hutan... Hehehe....
Nda dapat dibayangkan macamana gumbiranya tikus ini dilepaskan... Sebenarnya ini tikus kedua saya lepaskan... nda sanggup saya membunuh beliau... hahaha... Tapi saya punya niat bagus aa... Bagi dia lepas dalam hutan, then kalau ular makan ka, jadi mangsa kepada binatang lain, sa nda tau la... hahahaha... 

Mau tambah cerita, masa saya kasi lepas beliau tu... saya sempat cakap, "Semoga ko kasi kana saya numbur"... Hehehe... Then, kami pun pigi la shopping di KK... Kebetulan bini saya mau shopping di Segama, so.. saya pun singgah la beli nombor... Saya beli nombor kegemaran saya, 4107...
See... ada bukti pembelian lagi... Hahaha... ni nombor2 kegemaran saya ni... Kalau kamu mau tumpang sekaki, silakan... hahaha.... 
Dan inilah buktinya kemenangan saya... RM 200.00 owh... Hehe... Tidak sia sia saya membebaskan tikus tu... Ni lah yang dikatakan, "Everyone have their right to get the second chance"... Semua orang layak dapat peluang kedua... Nda kira kita ni bersalah macamanapun, berilah masa dan waktu untuk orang supaya mengampuni dan diampuni... So, Moral of the story,... Berbuat baik akan dibalas dengan kebaikan... Hehehe....